Over Slovenie

Slovenië in het kort,

Slovenië is geen Slowakije! Dit landje is wel de onbekende parel in Europa. het landje is kleiner dan Nederland en heeft maar 2 miljoen inwoners. gelegen,net onder Oostenrijk ten Oosten van Italië ten Zuidwesten van Hongarije en ten westen van Kroatië. Vooral door de beschermende functie  van de Alpen heerst er een land klimaat wat de temperaturen van April tot eind September erg aangenaam maakt. Een van de schoonste,groenste en veiligste landenbinnen Europa. Een land van welness(kuuroorden met natuurlijk bronwater),ongerepte natuur,bergen,kust heuvelland en hoogvlakten. Een land voor de echte levens genieters, het land van lekker eten en uitstekende wijnen. Een waar paradijs voor liefhebbers van rust/natuur en (buiten) sporten. Zeer toegankelijk via mooie autowegen en 2 nationale vliegvelden waarop ook low-budget word gevlogen o.a. door Trans Avia- Ryanair-Easyjet en Air Adria. De bevolking is gastvrij,open en eerlijk.De Euro is ook hier de munteenheid.De gastvrije bevolking is hoog opgeleid en spreken hun talen (Engels-Duits en Italiaans. het prijs niveau is meer dan gunstig te noemen en maakt dit land tot een ideale vakantiebestemming.

Na het lezen van bovenstaande,krijgt U naar wij hopen een heel nieuw en misschien ook positiever beeld van dit sprookjesachtig mooie deel van Europa. Wij nodigen U dan ook uit om Slovenie te komen bezoeken!

 

Sloveniē is een van de landen die aangesloten waren bij de voormalige republiek Yougoslavie. Na een kortstondige vrijheids oorlog heeft het landje zich afgescheiden en zich als een zelfstandige staat gevestigd. De bevolking was/ is voor een groot deel werkzaam in de agrarische sector vooral de houtbouw is een grote werkgever.Vooral hier in het Savinjadal waar wij wonen zijn er erg veel bossen en houtverwerkings bedrijven.  De ligging tegen de Zuid  Alpen waarborgt een heerlijk land klimaat. In het zuiden grenst het kleine landje met een kust van nauwelijks 50 km aan de Adriatische Zee. Het land grenst aan de EU staten Italie-Oostenrijk Hongarije . En het nog niet aan de EU aangesloten Kroatiê. 

Als vakantie bestemming zijn de toeristische stad BLED ,het wintersport gebied GRANSKA GORA en de Kust het meest bekend bij de toerist. In deze drie streken zijn de prijzen sterk aangepast aan de westerse prijzen. De overige delen van dit land bieden U een zeer interressant prijsniveau,veel toeristen die het hebben aangedurfd andere delen van Slovenie te bezoeken zijn meestal aangenaam verrast door het aangename prijsniveau en niet in het minst door de reinheid ,hartelijkheid en de  overweldigend groene natuur. Hier kun je  je verdeeld over het land nog de korhaan,arenden en beren spotten. Vliegvissen en jagen zijn bezigheden die men in Slovenie onder strikte regels en tegen een flinke vergoeding ,dit om de populatie op peil te houden , kan worden gebezigd.Ook voor de sporters is er erg veel te doen op land en op het water. Je kunt zeggen dat na de afscheiding het land druk bezig is zich een plaats te veroveren als vakantieland.

De afstand vanaf Nederland naar Slovenië is ongeveer 1200 km. Voor mensen die deze afstand te groot vinden om in een keer te rijden hebben wij uitstekende prive adressen, ongeveer halverwege de rit, waar men voor een redelijk bedrag kan overnachten. Vliegen kan vanaf Schiphol of Brussel naar het vliegveld van Ljubljana. Aldaar kan men een auto huren of per bus verder naar het centrum van Ljubljana. Vanaf daar kunt u met de trein de rest van Slovenië ontdekken. Als men naar het oosten van Slovenie reist, is Graz airport in Oostenrijk ook een goed alternatief.

Impressie van Slovenië in foto's.

Het Savinjadal:

In het Sloveens:Upper Savinska Dolina

Dit is het dal waar wij de meeste vakantiehuizen - berghutten en villa,s  aanbieden. Ik woon daar zelf ook en heb graag een enig inzicht over de kwaliteit en plaats van de onderkomens die ik op mijn site heb staan.Zelf ben ik er van overtuigd dat de huizen die we aanbieden aan de  wensen van de westerse gasten voldoen. De inrichting en gebruiks mogelijkheden kunnen per huis verschillen doch wanneer men de informatie die per huis verstrekt word doorleest kan men ongetwijfeld een goede keuze maken.Erg populair zijn de afgelegen berghutten die geen internet of TV hebben maar waar men zich echt kan ontspannen en afsluiten van de moderne wereld.

Omdat het Savinja Dal centraal in het land ligt zijn de meeste belangrijke bezienswaardigheden via mooie dagtochten te bereiken.

In het dal vind U vele kleine dorpjes. Ondoenlijk ze allemaal te noemen omdat veel  groepjes huizen een eigen naam hebben en aangesloten zijn bij een grotere gemeente.De grotere stadjes/dorpen zijn  Brasluce, Mozirje,Recica ob Savinji, Ljubno ob Savinji,Gornji Grad, Luce en Solcava.Op de hellingen de Alpen ontspringt de Savinja door het Nationaal park Logarska Dolina stroomt dit riviertje via genoemde dorpjes het dal in. De laatste ontwikkelingen zijn dat de diverse dorpen wandel en fietsroutes bordjes met afstand aanduiding hebben uitgezet zodat de gasten zonder angst om te verdwalen delen van de bossen en bergen kunnen verkennen.In Luce hebben een aantal jonge ondernemers de club Aventure Valley opgezet. Zij verzorgen actieve bezigheden voor individuen,families,en groepen zoals Canyning-Mountain biking in en over de bergen,Wandeltochten in de bergen of de bossen,Kajak varen -Raften-Parachute springen- Jagen op groter wild zoals zwijnen ,gemzen,herten.Raften en Kajakken kunt U ook bij diverse ondernemers in het dal. Fietsen en Biking fietsen kan men bij diverse adressen in het dal huren. Op de berg de Raduga vind U de apparte grot Snezna Jama.,in deze grot ziet U allerlei in de winter gevormde ijs pilaren en ijsvloeren.De diverse prachtige kerkjes zijn veelal na afspraak te bewonderen evenals de Kathedraal in Gornji Grad daar vind U ook het museum met allerlei gebruiks voorwerpen uit vervlogen tijden.Vanuit het dal leiden er allerlei romantische wegen naar andere delen van Slovenië.

Eten :

In Slovenië is het goedkoper om buiten de deur te eten dan in de bekende vakantielanden. Slovenië is ook een euro land! Er zijn veel restaurants, pizzeria's en gostilna's. Dit laatste is een traditionele locale herbergen ook kunt U eten in de toeristen boerderijen die een keur aan traditionele gerechten serveren. De meeste dranken die men in deze gelegenheden serveert zijn allen van Sloveense herkomst. Bekend zijn de Sloveense wijnenzoals Svicek,Merlot,Cabernet, die geserveert worden in de restaurantjes kosten meestal niet meer dan ongeveer €1,20. Speciaal in de restaurantjes is het serveren van de " Malica"(Lunch) die geserveerd word van 10 u varieerend tot 13.00 u.Meestal heeft men de keuze uit twee menu,s die niet meer dan € 5,00 kosten.het is dus niet vreemd dat dit soort restaurantjes druk bezocht worden ondanks de bescheiden salarissen die hier betaald worden. A la Cart  dineren kost afhankelijk van de streek en soort restaurant van € 15 tot €25 p.p.inclusief de dranken. 

Sporten

Wandelaars komen tot rust in de stilte van de bergen. Iedereen, van bergbeklimmer tot skiër, fietser, kanovaarder, zeilers, visser, jager, golfspeler en paardrijder, kan zich overgeven aan de levendige soms van nature aanwezige mogelijkheden om te genieten van hun favoriete tak van sport.

Wijn

Het land is ook een wijnland bij uitstek. Slovenië is verdeeld in drie wijnstreken: Primorska, Posavska en Podravska, die weer onderverdeeld zijn in 14 wijndistricten, waarbij ieder district zijn eigen specifieke eigenschappen heeft.

Copyright © 2003 - 2022. All Rights Reserved.